Looking for FREE Respiratory Therapy Formulas and Calculations? We have it ALL. Our questions link to working calculators and provide in-depth information about each equation. But that’s not all!  Most importantly I have complied a Respiratory Calculation Manual with example exam questions, In addition each question showing a step by step approach on how to solve each problem

 

Practice Exam Questions


1. A patient is volume ventilated at the following settings: PIP = 24 cmH2O, Pplat =17 cmH2O, and flow is 30 L/min. What is the patient’s Airway Resistance?

A. 10 cmH2O/ L/sec
B. 14 cmH2O/ L/sec
C. 16 cmH2O/ L/sec
D. 19 cmH2O/ L/sec

Answer: B.


2. Calculate the A-a gradient given the following FiO2 = 0.21, Patm = 760 mmHg, pH = 47 mmHg, RQ = 0.8, PaCO2 = 40 mmHg, and PaO2 = 60 mmHg.

A. 39.73 mmHg
B. 25.13 mmHg
C. 12.43 mmHg
D. 69.93 mmHg

Answer: A.


3. Calculate the Alveolar Partial Pressure given the following: FiO2 = 0.21, Patm = 760 mmHg, pH2O = 47 mmHg, RQ = 0.8, and PaCO2 = 40 mmHg.

A. 79.21 mmHg
B. 72.93 mmHg
C. 35.93 mmHg
D. 99.73 mmHg

Answer: D.


4. Calculate the Alveolar Ventilation given the following: Tidal Volume = 450 mL/breath, Respiratory Rate = 10 breath/min, and Anatomical Dead Space = 100 mL.

A. 2500 mL/min
B. 4500 mL/min
C. 3500 mL/min
D. 5500 mL/min

Answer: C.


5. Calculate the Arterial Oxygen Content given the following: Hgb = 14 g Hgb/100 ml blood, SaO2 = 95%, and PaO2 = 120 mmHg.

A. 12.45 vol%
B. 18.19 vol%
C. 19.27 vol%
D. 21.89 vol%

Answer: B.

CB_EN_1260x320_Banner_PlainBanner3

As an affiliate, we receive compensation if you purchase through this link.


6. D cylinder of oxygen has a remaining pressure of 1200 psi. The patient’s flow rate is 3 L/min. Calculate the duration of oxygen?

A. 45 min 
B. 1 hour 19 min
C. 1 hour 5 min
D. 1 hour 30 min

Answer: C.


7. Calculate the Pulmonary Vascular Resistance given the following information. MPAP = 16 mmHg, PAOP = 6 mmHg, and CO = 4.2 l/min.

A. PVR = 190.4 dynes/sec/cm-5
B. PVR = 140.4 dynes/sec/cm-5
C. PVR = 290.4 dynes/sec/cm-5
D. PVR = 390.4 dynes/sec/cm-5

Answer: A.


8. The ICU intensivist asks you to calculate the Rapid Shallow Breathing Index (RSBI) on a patient you have been weaning from the ventilator. You place the patient on CPAP and gather the following results:  Vt = 250 mL/breath, Respiratory Rate = 25.

A. 90 breaths/min/L
B. 100 breaths/min/L
C. 110 breaths/min/L
D. 80 breaths/min/L

Answer: C.


9. Calculate the Static Compliance compliance given the following information. Pplat = 20 cmH2O, PEEP = 6 cmH2O, and Tidal Volume = 500 mL.

A. 85.41 mL/cmH2O
B. 105.21 mL/cmH2O
C. 25.73 mL/cmH2O
D. 35.71 mL/cmH2O

Answer: D.


10. Calculate the Systemic Vascular Resistance given the following information. MAP = 16 mmHg, CVP = 6 mmHg, and CO = 4.2 l/min.

A. 90.4 dynes/sec/cm-5
B. 290.4 dynes/sec/cm-5
C. 97.4 dynes/sec/cm-5
D. 190.4 dynes/sec/cm-5

Answer: D.


phenq_EN_T_Taiylah-600x300-v2

As an affiliate, we receive compensation if you purchase through this link.